DE VLAAMSE DJ

silent disco

Bij silent disco denkt men uiteraard direct aan de meest voor de hand liggende toepassing, namelijk een feestje op “dansbaar” geluidsniveau op locaties waar dit via normale geluidsversterking niet mogelijk is. Silent disco heeft veel meer in petto dan enkel deze toepassing. Bovendien moet u toch ook wel rekening houden met een aantal beperkingen voor de DJ. In dit artikel nemen we u graag mee op een reis door de voor- en nadelen van silent disco.

Prijzen hiervan worden altijd op maat gemaakt. De bepalende factoren zijn het aantal kanalen die live of semi-live moeten aangestuurd worden en het aantal hoofdtelefoons. Stuur ons een mail voor meer info

DE SILENT DJ

Ze zien er hetzelfde uit, maar een silent DJ heeft een aantal extra kwaliteiten nodig die een traditionele niet nodig heeft.

De voornaamste kwaliteit is het inlevingsvermogen. Want de adrenaline van een DJ pompt samen met de beats die ook het publiek hoort. Van zodra een SD DJ zijn hoofdtelefoon afzet hoort hij…. niets. Dus hij geniet niet mee van de sfeer op het feestje omdat terwijl zijn publiek naar het actuele nummer luistert hij/zij al bezig is met het volgende. Tijdens het mixen op zich moet hij zowel de voorbeluistering als de actieve partij beluisteren door dezelfde hoofdtelefoon. Ook dit vraagt skills.

TECHNISCHE ASPECTEN

Voor we de toepassingen gaan bespreken toch eerst even kort over wat het nu precies is.

 • Elke hoofdtelefoon heeft drie kanalen die de gebruiker zelf kan kiezen. Afhankelijk van het gekozen kanaal zal er op de hoofdtelefoon een andere led kleur oplichten. Zo weten de DJ en het publiek naar welk kanaal je aan het luisteren bent. Dit uiteraard onder voorbehoud dat alle kanalen aangestuurd worden.
 • De DJ aan zijn kant heeft drie zender ter beschikking, maar over de praktische toepassing ervan lees je verder in dit artikel.
 • Het aantal hoofdtelefoons dat gebruikt wordt is in theorie onbeperkt. Je zou er een heel voetbalstadion mee kunnen vullen. Zowel in aantal als afstand tussen zender en ontvanger is dit perfect mogelijk.
DE MOGELIJKHEDEN VAN DRIE ZENDERS

Een standaard SD-set heeft drie zenders die een bron naar de hoofdtelefoons kunnen sturen.  Dit brengt een aantal leuke mogelijkheden met zich mee.

1 FEEST – 3 DJ’S

Meestal wordt het uitsturen van drie kanalen tegelijkertijd in DJ modus gebruikt op feesten om een breed publiek te geven wat het wilt. Diverse stijlen die simultaan worden uitgestuurd.

Een dansvloer waar het publiek op de beste slows, disco-jives, dance-house, après ski fun, en zoveel meer door elkaar danst. Het kan zomaar met dit concept.

De beste, helaas ook minder budget vriendelijke manier is om dit te doen met drie DJ’s. Meestal wordt er echter gewerkt met één DJ op één van volgende manieren:

 • Kanaal één wordt door de DJ live aangestuurd terwijl de andere twee kanalen een vaste vooraf opgemaakte playlist afspeelt.
  • voordeel: je hebt één live kanaal zoals een gewoon feest
  • nadeel: op de twee andere kanalen kan niet of minder ingegrepen worden op verzoek.
 • Alle drie de kanalen worden door de DJ live behandeld op verzoek.
  • voordeel: in elk kanaal wordt op maat gewerkt volgens de muziek waarop gereageerd wordt. Verzoekjes van het publiek kunnen op alle drie de kanalen.
  • nadeel: De DJ grijpt op alle 3 de kanalen in via een playlist die automatisch speelt. De computer doet op elk kanaal het eigenlijke mixen. De computerprogramma’s zijn tegenwoordig uitstekend, maar het mixen is toch altijd iets minder dynamisch.

UW EIGEN INPUT

Een andere mogelijke toepassingsmogelijkheid is om te werken met één kanaal voor de DJ waardoor er twee kanalen vrij komen om door u gebruikt te worden.

De mogelijkheden zijn legio zoals het geluid koppelen van een video-of fotomontage die op een scherm in de zaal meedraait, het uitsturen van muziek via uw eigen smartphone, of ingeval van gemengd publiek het uitsturen van toespraken in meerdere talen.

LIVE SIMULTAANVERTALING

Al even aangehaald in het vorig item… simultaanvertaling. Toespraken voor een meertalig publiek gaan vertalen was vroeger een dure zaak. In het SD systeem wordt dit meteen een stuk betaalbaarder.

De drie kanalen kunnen live aangestuurd worden, maar indien een toespraak een vaste tekst bevat kunnen de andere talen ook vooraf opgenomen worden en door de DJ afgespeeld.

DE GESPECIALISEERDE SILENT DISCO DJ

Tot slot is er ook nog het creatieve brein die van een gewone een gespecialiseerde DJ maakt. Het concept is voor nog vrij nieuw dus het aanbod is nog niet héél groot maar het is er al wel.

Om de originele ideeën van de SD-DJ niet teveel te verklappen gaan we hier online niet te diep op in, maar we willen toch één toepassing verklappen. Vele originele nummers zijn gecoverd. Vlaamse versies van anderstalige nummers, succesvolle covers in de originele taal, succesvolle covers in een andere muziekstijl…..  Eén van onze DJ’s verzorgt een show waar gedurende twee uur op twee kanalen dezelfde muziek gespeeld wordt maar in verschillende uitvoeringen. De gebruiker kan telkens switchen tussen het origineel en een originele cover.