DE VLAAMSE DJ

THE PLAYLIST: the do en dont’s

Een heel belangrijk item dat het welslagen van uw avond gaat garanderen is de keuze van de juiste muziek. Maar wat is de juiste muziek en hoe komt die tot stand? Door een doorgedreven playlist of net door een grote vrijheid voor de DJ? En als gewerkt gaat worden met een playlist opgemaakt door de gastheer, hoe staat de DJ daar voor open en is dat een goed idee?

Hier helpen we u bij de vlaamsedj.be graag mee op weg.

De DJ en de Playlist

Een all-round DJ zal altijd open staan voor een playlist opgemaakt door zijn/haar klanten. Maar hoe uitgebreid moet die playlist nu zijn en in hoeverre staat de DJ hiervoor open?

Als je de pagina’s gelezen hebt over onze aanpak dan zie je daar onder andere een punt waarin we stellen dat de vlaamsedj.be zelf eerst met u contact opneemt vooraleer de DJ aan te duiden. Eén van de belangrijke dingen die we daar gaan bespreken is de playlist. Er zijn namelijk meer goede mogelijkheden, alleen moet je bij de juiste DJ terechtkomen.

In en apart katern op deze pagina zie je onze eigen aanbevelingen over de playlists, hier concentreren we ons op het type DJ dat we volgens uw wensen het beste aanbieden. Op discussieforums is het onderwerp playlists vaak aanleiding tot heel uiteenlopende meningen. Vooral als een koppel in een open vraag een DJ zoekt die wil werken met een strikte playlist zijn de meningen heel uiteenlopend. Van opmerkingen die suggereren dat je dan beter een installatie kan huren en een spotify playlist (verboden op open events!!) kan afspelen tot DJ’s die hier probleemloos in meegaan. We overlopen dit graag met u.

De volledige playlist DJ: Bent u zelf een grote muziekliefhebber en wilt u de DJ voorzien van een heel uitgebreide playlist, dan vind u zonder twijfel DJ’s die hiervoor openstaan om bij het op voorhand samenstellen van een playlist heel strikt te gaan werken met de door u aangereikte stijlen of nummers. Houd hier wel rekening mee dat het slagen van de avond hier niet bepaald wordt door de DJ maar door u als organisator want u hebt de muziek gekozen. Hebt u bij het samenstellen van de playlist dus enkel oog gehad voor uw muziekvoorkeuren en te weinig met die van uw gasten dan kan de avond falen. DJ’s die een volledige playlist gewoon afspelen in een goede mix zijn maar heel beperkt beschikbaar, wij bevelen dit type bij de vlaamsedj.be persoonlijk dan liever ook niet aan.

De playlist voor de artiest DJ: Zoals reeds aangehaald in het begin van dit artikel is het zeker wanneer u een all-round DJ geboekt hebt belangrijk om een goed inzicht te geven in het te verwachten publiek. Dit doe je door een goede playlist aan de DJ af te leveren. Een ideale playlist bestaat uit een opgave van ongeveer vijf nummers per speeluur dat u de DJ geboekt hebt en bestaat uit een goede mix van de te verwachten stijlen. Een DJ is een artiest. Laat hem/haar voldoende ruimte om u te verrassen met zijn muziekkeuze. De DJ gaat een gezonde mix maken van door u gekozen nummers of binnen door u aangegeven stijlen, maar gaat u animeren met muziek uit dezelfde stijlen die zeer dansbaar zijn maar u niet dagelijks, wekelijks of zelfs jaarlijks meer gehoord hebt op de radio.

De artiest DJ zonder playlist: Elke all-round DJ zal zowieso met u gaan afstemmen welke muziekstijlen te verwachten zijn en zijn set daarop gaan afstemmen. Als u dit type DJ boekt dan stelt u zich open voor de “echte artiest”. Verwacht u aan bekende nummers maar ook aan een tsunami van vergeten topnummers. Laat u verrassen door de DJ zijn skills. vergelijk het met het boeken van een bekende artiest. Uiteraard mag u de topnummers verwachten in zijn of haar set, maar het optreden zal ook gebouwd worden rond emoties die bepaald worden door de artiest zelf en waardoor u na afloop zal zal zeggen dat het top was.

De live playlist tijdens het event

Onze DJ’s staan open voor verzoekjes de avond van het event zelf. Multitasken om uitgebreid met uw gasten te overleggen is dan ook geen probleem. Maar we adviseren u wel om goed op voorhand met de DJ hierover te overleggen. Vooral als er afgesproken is met een strakke play- of genrelijst te werken en de verzoekjes hier sterk van afwijken is het belangrijk af te spreken de DJ wat kan en wat niet kan.

Staat de DJ opgesteld op een voor het publiek ontoegankelijke plaats, dan kunnen wij zorgen voor een moderne communicatie. Via een live app (afhankelijk welk DJ programma gebruikt wordt) of via sms of live chat.

De playlist samenstellen

Of je nu een beperkte of héél uitgebreide playlist gaat samenstellen doet er niet toe, héél belangrijk is dat uw feest slaagt. Zorg er daarom voor dat uw playlist geen persoonlijke favorietenlijst is als kan verwacht worden dat dat deze sterk zal afwijken van het publiek dat aanwezig gaat zijn. De betrokken DJ zal op voorhand per optreden meerdere uren aandacht geven in de voorbereiding om tot een volledige playlist te komen op basis van uw opgave. Elke DJ zal de avond zelf kunnen schakelen als zou blijken dat de muziek waarop het publiek danst sterk afwijkt van de playlist maar het is jammer van de voorbereiding.  Een ideale playlist is die playlist die de DJ een goed inzicht geeft op het publiek en tegelijkertijd voldoende artistieke ruimte laat om het publiek op zijn manier te entertainen.

Hoe een playlist indienen.

De spotify playlist: Voor alle duidelijkheid, de spotify playlist zelf mag niet gebruikt worden de avond zelf vanwege auteursrechten dus de DJ zal deze muziek via zijn eigen officiële kanaal afspelen maar het is wel één van de moderne en meest flexibele manieren zowel voor de organisatoren als de DJ om te communiceren over de afspeellijst. Maak een eigen lijst aan, deel die met de DJ en pas die aan tot 7 dagen voor het evenement.

De “betrek uw gasten erbij” playlist: De ideale playlist voor een DJ is diegene die samengesteld is door het publiek zelf. Dit kan uiteraard de avond zelf, in zoverre de DJ van dienst hiervoor openstaat, maar het kan ook perfect op voorhand. Er zijn meerdere mogelijkheden om uw publiek inspraak te geven. Enkele ideeën: 

  • Noteer op uw uitnodiging niet gewoon of uw publiek moet aangeven “aanwezig” of “afwezig” maar noteer: “antwoord met een nummer”. Zo bevestigd elke genodigde aanwezigheid en hebt u meteen het favoriete nummer. De verzamelde lijst bezorgt u aan de DJ.
  • Laat uw genodigde nummers toevoegen aan de spotify playlist
  • Gebruik een gratis app aangeboden door de vlaamsedj.be. U bezorgt uw genodigden een code die door ons verstrekt wordt. Met deze code komen uw gasten op een persoonlijke verzoekjespagina van uw feest en wordt de lijst opgemaakt. Het aantal nummers dat per genodigde mag ingediend worden, bepaalt u zelf.